MISSA INTE BLACK WEEKS PÅ skittfiske.se
Information & tävlingsregler

SIDA KAN UPPDATERAS FRAM TILL STARTEN AV TÄVLINGEN!

Senast uppdaterad 15/7 -2022 kl 12.43


VAD ÄR THE BIG 5 - HÖSTBORREN?
Höstborren är team-tävlingen där sportfiskare över hela Sverige kan mäta sig mot varandra.
Istället för att alla samlas i en sjö och tävla är det nu möjligt att tävla i alla vattendrag samtidigt, under hela hösten. Konceptet ger ett skonsammare fisketryck på det enskilda vattnet samt möjlighet att fler personer kan delta i tävlingen.

HUR & NÄR TÄVLAR MAN?
Man tävlar som ett team och kan vara en till tre personer i samma team. Det är de fem längsta abborrarna #THEBIG5 som avgör er placering i tävlingen. Abborrarna anmäls löpande under hela tävlingsperioden 27/8 - 16/10 och fisken ska registeras senast 7 dagar efter den fångats på thebig5.se

En person får inte ingå i mer än ett team. Om en person i ett team blir sjuk vid t.ex. final eller under tävlingens gång så är bortfall OK. En medlem får dock aldrig ersättas under tävlingens gång, varken i kval eller i final.

ZONER - Sverige är indelat i fem zoner - NORR, MITT, VÄST, ÖST och SYD. Varje team tävlar i den zon baserad på vilket län teamkaptenen är folkbokförd i.

TÄVLINGSPERIOD/KVAL
Tävlingsperioden/kvalet för zonerna är 27 augusti till 16 oktober 2022.
Alla tävlande team får ett sms 27/8 kl 08.00 med sitt startnr.

FINAL - VILKA GÅR TILL FINAL? 
Topp tre från varje zon tar sig till final (Zonen med flest team får en bonusplats). 
Finalen utspelar sig 29-30/10 i vatten X* (lördag - söndag).
Vatten X avslöjas när kvalet är över undvika fisketryck i vattnet och såklart för att öka spänningen!

Vinnarna av Höstborren2022 får en finalplats i SM i abborre 2023.

*Om myndigheterna tillåter detta annars blir det i valfritt Svenskt vatten.

VAD KOSTAR DET ATT VARA MED?
Det kostar 349kr per person att vara med. En måttdekal ingår per team sedan går det att köpa extra för 159kr st.

VAR FÅR MAN TÄVLA?
Även om man tillhör en viss zon så får man fiska i alla svenska vatten där du har tillåtelse att fiska efter abborre. All form av tjuvfiske är förbjudet. Det är också tillåtet att ha ett team utspritt över olika orter. Notera att det enbart går att vinna i den zonen teamet tillhör (kaptenens zon).

VAD FÅR MAN FISKA FRÅN?
Båt, flotte, kajak, kanot, flytring, vadare, stranden, land, hamnpirar & street fishing. Det finns inga begränsningar gällande fiskeplattform.

FISKEUTRUSTNING
Tillåtna fiskemetoder är spinn, jerkbait, flugfiske, jigg/dropshot, trolling. EJ METE, BARA ARTIFICIELLA BETEN. Tänk på att endast ett aktivt spö per person är tillåtet. Man får alltså inte ha fyra spön med beten i vattnet vid t.ex. trolling och bara räkna ett spö till tävlingen. Är man tre personer i båten får alltså max tre spön användas samtidigt och max ett aktivt spö per person. 

HANTERING AV FISKEN
Vi rekommenderar en blöt avkrokningsmatta (måttdekalen) samt snabb och skonsam hantering av fisken. Korta drillningar, tänk på att förkorta tiden ni drillar fisken. Ska Ni inte mäta fisken så undvik att lyfta upp fisken ur vattnet utan kroka istället av den i vattnet och hantera den i övrigt så skonsamt som möjligt. Är ni flera, hjälp varandra! LIPGRIP = FÖRBJUDET! All fisk måste återutsättas!

RAPPORTERING
Dokumentation av fisk sker tillsammans med teamets startnummer och måttdekalen som ni fått hemskickad. Skriv startnumret med vattenfast penna på måttdekalen. Minimilängd för godkänd abborre är 30 centimeter. Det är viktigt att bilderna är TYDLIGA.

1. Ni måste rapportera en bild med måttdekalen och en bild där ni poserar med abborren.
Vi måste också kunna se en stor del utav fiskens täckning för att kunna avgöra återfångst. 

Vi rekommenderar att man inte rör fisken alls vid fotografering. 

Om det inte är möjligt så använd så få fingrar som möjligt (max en hand) för att hålla fisken på plats under fotografering. Huvud, mun och gällock är alltid förbjudet område. Detta är för fisken bästa och för att undvika att man drar, trycker och sliter i fisken för att tjäna längd. Stjärtfenan får försiktigt tryckas ihop utan att skada fisken. 


Exempelbilder efter punkt 8!

2. Abborrarna ska alltid rapporteras in i hela centimeter som avrundas neråt. Visar mätdekalen 35,9 så ska fisken rapporteras in på 35 cm.

3. Tänk på att samma fisk bara får rapporteras in en gång per team. Återfångst raderas. 

4. Fisken måste ligga med käkpartiet/huvudet mot nollan/stoppet på dekalen och buken måste vara neråt på dekalen. Huvudet ska alltså alltid mätas mot nollan och fiskens buk ska peka neråt. Detta är för att undvika fusk och för att alltid samma sida av fisken ska fotograferas så man inte kan rapportera in samma fisk två gånger. Vidrör munnen inte stoppet drar vi av X antal cm.

5. Hela abborren måste synas på mätbilden och även den bit av dekalen som behövs för att avgöra längden. Är abborren 30cm räcker det alltså att lite mer än 30cm av dekalen syns. 

6. Det är upp till dig/er som team att ta en så pass bra mätbild att vi i tävlingsjuryn kan utesluta att bilden på något vis skulle vara manipulerad eller att dekalen är kapad/hopklistrad för att tjäna cm. För att göra det enkelt för er att bevisa detta har vi en röd yta överst på dekalen.  

Tips: Undvik att lägga något på den röda ytan om du/ni vill vara säker på att fisken kan godkännas.

Förtydligande: Kan vi i tävlingsledningen se på bilden att dekalen inte är kapad eller manipulerad på något vis gör det inget om något sticker upp en bit på det röda men för din egen skull håll det så fritt som möjligt då det är lätt att "lite" blir mycket. Som alltid är det juryn som avgör.  

6.1 Exempel på bilder som kan bli nekade är när någon del av den röda ytan är helt täckt på höjden, då kan vi inte se om den är kapad eller ej. Detta innebär inte att en bild blir nekad för att tex lite gräs eller tång hänger över det röda. Se exempelbilder under punkt 8.

7. Bilden ska tas rakt ovanför stoppet (inte snett från höger tex) bilder tagna i tvivelaktig vinkel kommer nekas eller få avdrag.

8. Dekalen ska vara utsträckt och därför rekommenderas hårt underlag. Är dekalen väldigt bucklig och slapp kommer vi att dra av centimeter och i värsta fall neka fisken om vi inte kan bedömma fiskens längd. 

Exempel:


OBS! Det är alltid tävlingsledningen som avgör i slutändan om en fisk kan godkännas eller inte! 


Ladda upp er fångst
Efter en korrekt dokumentation av fisken så rapporterar ni in den via vår rapporteringssida. Så fort en abborre rapporterats så räknas den i automatiskt in i resultatet. Alla fångstbilder kommer att visas under vår rapporteringssida och här kan övriga deltagare anmäla en fångstrapport som ogiltig om man misstänker fusk eller om man tycker att dokumentationen av fisken är otydlig. Därefter kommer en medlem ur tävlingsjuryn att ta ett beslut och sedan avgöra om fisken ska godkännas eller inte. 

Samma totallängd/big5?
Totallängden av de fem längsta abborrarna över 30 centimeter får räknas med i tävlingen. Har två team samma totallängd vinner det team med den längsta fisken. Skulle även den vara lika lång kollar vi på varje teams näst längsta fisk osv. Får ett team inte 5 abborrar över 30 cm så går det självklart att tävla med mindre antal. (Återfångst inom teamet ej tillåtet). 

Håll koll på ställningen
Under tävlingens gång kan ni på resultatsidan ha koll på er och de andra teamens placering i tävlingen. Notera att resultatet är temporärt fram tills en tävlingsjury har gått igenom det efter tävlingens slutdatum. Vi kommer att kontrollera rapporter löpande under tävlingsperioden men även om vi gör det finns det en chans att resultatlisten ändras vid tävlings slut efter en sista genomgång av oss. 

Fuskanmälan
Ni kan hjälpa oss genom att "fuskanmäla" en fångstrapport som ni tycker bryter mot reglerna, då tar vi en extra koll så fort som möjligt. I anmälan kan ni skriva vad som är galet osv. 

Om ett team medvetet har fuskat och detta kan bevisas blir det teamet diskvalificerat.

Har du fått en fisk borttagen?
Anledningarna till att en fisk blivit borttagen/nekad kan vara många. Med alla nekade fiskar kommer ett mail från tävlingsledningen med motivation. Detta sker på automatik så håll ett öga på din "skräppost" om du inte får något mail när en fisk tas bort. Kan du kontra med en bättre bild på samma fisk som gör att vi kan godkänna den så är det ok att ladda upp fångstrapport på nytt. En borttagen fisk behöver alltså inte vara helt körd.

NÄR PRESENTERAS VINNARNA?
Kvalet avslutas 16/10 kl 18.00, därefter går vår tävlingsjury igenom bilderna en sista gång. Dagen efter presenteras finalisterna.

TEAMNAMN
Teamnamnet får inte innehålla opassande ord. Om man använder ett skyddat varumärke som teamnamn så måste man ha tillåtelse från respektive varumärke. TheBig5 har rätt att när som helst ändra ett teamnamn om dessa regler inte efterföljs.

ÖVRIGT
Vill ni lägga dekalen på en egentillverkad bräda för att se till att den håller sig helt rak är detta helt OK,
ett krav är dock att ni har ett stopp liknande vårt som är minst 3cm högt. Dekalen får ej kapas.

  • Thebig5.se förbehåller sig rätten att använda deltagarnas fångstbilder för eget bruk i marknadsföring.
  • Arrangören står ej som ansvarig för eventuella dödsfall, olyckor eller skador.
  • Det är upp till den tävlande att ansvara för sin egen försäkring.
  • Eventuell vinstskatt betalas av vinnarna (ej av arrangör), det är upp till vinnarna att kontakta och hantera eventuell vinstskatt med Skatteverket.  
  • Anmälningsavgiften är bindande och återbetalas ej.
  • Deltagarna ansvarar själva för att ha giltigt fiskekort i det vatten som fiskas och följa vattnets regler.
  • Vi rekommenderar ALLTID flytväst. 

FINALINFO:
Vi släpper all info gällande finalen när kvalet är avslutat.
I finalen är trolling inte tillåtet.
Det är en båt per team som gäller i finalen.

Bli medlem du med